Zvjezdani festival

Danas je Tanabata (u noći 7.), festival koji se tradicionalno održava na sedmi dan sedmog mjeseca, i obično se slavi gdje god ima djece. Moglo bi biti da je ovaj praznik oživio u poslednjih nekoliko godina, jer je 1910. godine objavljeno da se rijetko slavi u Tokiju, a sada izgleda kao da je posvećen djecu širom zemlje kako bi mogli da vježbaju kaligrafiju.

Prema staroj bajci kineskog porijekla, Tanabata je jedina noć u toku godine kada se dvije zvijezde Vega i Altair, poznate kao nebeska princeza-tkalja i njen pastir-ljubavnik, mogu sastati. Priča kaže da se ovaj par zaljubio, i, iako im je bilo dozvoljeno da se uzmu, oni su provodili previše vremena zajedno i zanemarivali su svoj rad tkanja i stočarstva. Na taj način, princeza i njen ljubavnik su protjerani od nebeskog cara, njenog oca, da žive na suprotnim stranama Mliječnog puta. Jednom godišnje, u sedmom noći sedmog mjeseca, jato svraka formira most, tako da se oni mogu sresti. Međutim, ako se desi da pada kiša, svrake nisu u stanju da ovo odrade tako da par mora da sačeka još jednu godinu. Kako bi izbjegli takvu tužnu sudbinu koja je zadesila tkalju i pastira, djeca svake godine demonstriraju svoju sposobnost putem kaligrafije.

Kuće, vrtići, jaslice se ukrašavaju granama bambusa, a potom dekorišu željama napisanim na tankim trakama obojenog papira. Bambus i ukrasi se često puštaju uzvodno ili spaljuju poslije festivala, oko ponoći ili sljedećeg dana.

tanabata

slike preuzete sa: shoepress i fastjapan

 

Оставите одговор